اللعنة كس أمك                                              Βρέχει λεφτά στη στράτα μου                                  Γιάν(ν)ηδες σας βλέπουμε...

Παρασκευή 6 Απριλίου 2012

Μύθοι και Πραγματικότητα στον Παναθηναϊκό

ΜΥΘΟΣ

«Τι θέλετε από τον Τζίγγερ; Δεν του ζητήσατε να φύγει; Αυτό κάνει και δεν ασχολείται».

ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ

Όντως ο κόσμος του Παναθηναϊκού ζήτησε το 2008 από τον Γιάννη Βαρδινογιάννη να φύγει από την ΠΑΕ. Με το μεγαλειώδες συλλαλητήριο του Απριλίου. Δεν του ζήτησε πολυμετοχικότητα, δεν του ζήτησε να παραμείνει ούτε καν ως… εγγυητής όπως είχε υποσχεθεί. Ο Τζίγγερ, όμως, ακόμη και σήμερα διαθέτει στα χέρια του το πλειοψηφικό πακέτο των μετοχών και είναι υποχρεωμένος, όπως ο ίδιος πάλι είχε δηλώσει, να βοηθήσει στην ομαλή μετάβαση προς την επόμενη ημέρα. Κάτι που σε καμία περίπτωση δεν έχει κάνει.



ΜΥΘΟΣ

«Έγινε κακοδιαχείριση. Να μας πουν που πήγαν τα 200 εκατομμύρια από το 2008».

ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ

Σημείο προπαγάνδας στο οποίο προφανώς δεν έχουν ρωτήσει ούτε τον ίδιο τον Γιάννη Βαρδινογιάννη. Ο μεγαλομέτοχος, εξάλλου, έχει τονίσει επανειλημμένως πως δεν έγινε κακοδιαχείριση από την διοίκηση του Νικόλα Πατέρα. Από κει και πέρα θα πρέπει να γυρίσουμε τον χρόνο πίσω για να θυμηθούμε τι ακριβώς έγινε το 2008. Τότε απόφαση όλων των μετόχων ήταν η… εκτόξευση του Παναθηναϊκού χάρη στα χρήματα που μπήκαν στα ταμεία.

Κανείς δεν είχε πει πως με τα λεφτά της πρώτης αύξησης θα πορευόταν ο Παναθηναϊκός για την επόμενη δεκαετία, καμία ομάδα που θέλει να κάνει πρωταθλητισμό και πορείες στην Ευρώπη, έχοντας ένα πολύ ποιοτικό ρόστερ, δεν μπορεί να πορευθεί χωρίς λεφτά. Λάθη φυσικά και έγιναν αλλά δεν ξοδεύτηκαν χρήματα για… μακέτες ή θυγατρικές αλλά για το καλό της ομάδας.

Επίσης και επειδή πολλοί θέλουν να το ξεχάσουν, το καλοκαίρι του 2010 ανέλαβε ξανά ο Βαρδινογιάννης και ενώ κατά τους αυλικούς υπήρχε μεγάλη… τρύπα, οι κινήσεις της διοίκησης του μεγαλομετόχου την άνοιξε και άλλο. Επίσης το πρώτο καλοκαίρι της πολυμετοχικότητας έχει ενεργό ρόλο στη πρόσληψη τεχνικού διευθυντή αλλά και σε κάποιες αποφάσεις για μεταγραφές(Κυργιάκος, Τζιμπούρ).

ΜΥΘΟΣ

«Από το 2008 και μετά καταστράφηκε το ευρωπαϊκό DNAτου συλλόγου».

ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ

Εδώ είναι για να γελάει κανείς. Ο Παναθηναϊκός, όχι, μόνο δεν χάλασε το DNAτου αλλά κατάφερε να γράψει και άλλες πορείες. Στους «16» του Τσάμπιονς Λιγκ το 2009 με τεράστια «διπλά» σε Μιλάνο και Βρέμη και το 2010 στους «16» του Europaμε επική πρόκριση απέναντι στη Ρόμα. Πάμε παρακάτω.

ΜΥΘΟΣ

«Το σύστημα(σ.σ δημοσιογράφοι) που περιβάλλει τον Παναθηναϊκό επιβάλλει πρόσωπα και καταστάσεις».

ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ

Προφανώς κάποιοι κρίνουν εξ ’ιδίων τα αλλότρια. Για να καταλάβει κανείς πόσο άρρωστη κατάσταση υπήρχε στον Παναθηναϊκό απλά να αναφέρουμε πως έπαιζαν κάποιοι με τις ζωές και τις οικογένειες δημοσιογράφων. Μεγαλύτερο παράδειγμα, λοιπόν, από τις «πάσες» των μεταγραφών δεν υπάρχει. Έκανες κριτική στη διοίκηση Δεν χτυπούσε ποτέ το τηλέφωνο από τον «διοικητή» τα καλοκαίρια. Ήσουν καλό παιδί; Είχες τα πάντα και βρισκόσουν στον… αφρό.

Ήσουν ποδοσφαιριστής και είχες καλές σχέσεις με δημοσιογράφους εκτός «μπλοκ» πάρε ένα-δύο… πονηρά κειμενάκια για να κάτσεις καλά. Ήσουν ποδοσφαιριστής με προσωπικότητα(Λυμπερόπουλος, Μπασινάς); Λάθος. Θα σε «φάμε» με συνοπτικές διαδικασίες και θα σε βαφτίσουμε… μαφία των αποδυτηρίων.

ΜΥΘΟΣ

«Οι… γιαλατζί σωτήρες κατέστρεψαν τον Παναθηναϊκό»

ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ

Μιλάμε για αεριτζήδες, λοιπόν, οι οποίοι έβαλαν 65 εκατομμύρια το καλοκαίρι του 2008 για να πάρουν το 36% των μετοχών σε μία ΠΑΕ χωρίς δικό της γήπεδο, χωρίς δικές της εγκαταστάσεις, ούτε καν δικά της γραφεία. Αυτοί οι γιαλατζί σωτήρες ανέβασαν επίπεδο την ομάδα, έφεραν το νταμπλ, πορείες, ΥΓΕΙΑ και έβαλαν τα ωραία τους λεφτάκια σε μία εταιρία, στην οποία ο μεγαλομέτοχος της τα τελευταία 4 χρόνια έβαλε πέντε εκατομμύρια ευρώ και «φέσωσε» την ΠΑΕ με δάνειο που στραγγαλίζει την ομάδα τους τελευταίους μήνες.

ΜΥΘΟΣ

«Ο Τζίγγερ ανέλαβε τη ΓΗΠΕΛ. Την ΓΗΠΕΛ σου και δρόμο του φωνάζατε. Αυτό έκανε. Που είναι οι σωτήρες»;

ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ

Ο μύθος των τελευταίων ημερών. Πάμε να ξεκινήσουμε από τα βασικά για ακόμη μία φορά. Η ΓΗΠΕΛ είναι θυγατρική της ΠΑΕ, η ΠΑΕ έχει υπογράψει ως εγγυήτρια. Άρα το παραμυθάκι ότι ο Τζίγγερ αναλαμβάνει την ΓΗΠΕΛ και κάνει αυτό που του ζητά ο Βγενόπουλος και οι υπόλοιποι μέτοχοι, πολύ απλά δεν ισχύει.

Αυτό που ζητά ο «Βγενό» αλλά και το απολύτως δίκαιο της όλης ιστορίας είναι να αναλάβει ο Βαρδινογιάννης τις νομικές και οικονομικές εγγυήσεις που μπορεί να προκύψουν από το πρότζεκτ του Βοτανικού, το οποίο ο ίδιος εν λευκώ από τους υπόλοιπους μετόχους είχε αναλάβει.

ΜΥΘΟΣ

«Ο Πατέρας ήταν… τσάμπα μάγκας. Έκανε τον πρόεδρο με τα λεφτά των άλλων».

ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ

Είπαμε και στον πρόλογο πως όποιος τόλμησε να βοηθήσει τον Παναθηναϊκό, όπως ο Νικόλας Πατέρας, λοιδορήθηκε. Ο Πατέρας εκτός από τον προσωπικό του χρόνο, έβαλε στην ομάδα περίπου 15 εκατομμύρια ευρώ. Άρα, όπως γίνεται εύκολα αντιληπτό δεν έκανε τον μάγκα με τα λεφτά των άλλων, αλλά διοίκησε επιτυχημένα όπως απέδειξε η ιστορία, διαχειριζόμενος μεταξύ άλλων και ένα δικό του μεγάλο ποσό.

ΜΥΘΟΣ

«Η ΘΥΡΑ 13 είναι η καταστροφή του Παναθηναϊκού, είναι αλητάραδες και δεν τους νοιάζει το καλό της ομάδας».

ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ

Χωρίς ΘΥΡΑ 13 δεν υπάρχει Παναθηναϊκός. Αποδείχθηκε με τον… χειρότερο τρόπο την σεζόν 2007-2008 όταν ο Τζίγγερ πέταξε τους οργανωμένους έξω από την Λεωφόρο, με αποτέλεσμα η 13 να μην έχει ούτε 100 άτομα και στο γήπεδο να κάνει κερκίδα ο κάθε πικραμένος αντίπαλος. Οι οργανωμένοι στήριξαν στα δύσκολα την φετινή ομάδα όπως και τις προηγούμενες, πρωτοστάτησαν για την αλλαγή σελίδας το 2008 και έχουν αποδείξει πως για αυτούς πάνω απ’ όλα είναι το Τριφύλλι.

ΜΥΘΟΣ

«Ο Γιάννης Βαρδινογιάννης δεν ασχολείται».

ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ

Όντως ο Γιάννης Βαρδινογιάννης δεν ασχολείται. Δεν ασχολείται με ότι μπορεί να βοηθήσει τον Παναθηναϊκό αλλά με οτιδήποτε μπορεί να τον βλάψει. Η ιστορία με τους Άραβες, την οποία συντήρησε, υπογράφοντας MOUκαι νομιμοποιώντας τον κατά δήλωση ψεύτη, Βλάσση Τσάκα. Φρόντισε να προπληρωθεί τα ενοίκια της Παιανίας και δεν σταμάτησε την αγχόνη της Πειραιώς, τράπεζα στην οποία είναι αντιπρόεδρος. Δεν αναλαμβάνει τις υποχρεώσεις του γηπέδου.

ΜΥΘΟΣ

«Που είναι οι 3 Πιζάρο»;

ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ

Για γέλια και για κλάματα κι αυτός ο μύθος. Ζιλμπέρτο Σίλβα, Κώστας Κατσουράνης, Σεμπάστιαν Λέτο, Τζιμπρίλ Σισέ. 4… Πιζάρο, εκτός και αν ο Περουβιανός επιθετικός ήταν ένα κράμα… Πελέ-Μαραντόνα και δεν μπορεί να συγκριθεί με κανέναν από τους ποδοσφαιριστές που προαναφέραμε, οι οποίοι ήρθαν και έκαναν διαφορά στον Παναθηναϊκό.

ΜΥΘΟΣ

«Όσοι λένε για τη μη προστασία του Βαρδινογιάννη στην ομάδα ήθελαν να γίνουμε… Γαύρος».

ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ

Η μεγαλύτερη υποκρισία. Δηλαδή για να προστατέψεις κάτι που υποτίθεται αγαπάς και στηρίζεις πρέπει να φτιάξεις δική σου παράγκα; Ήταν τόσο δύσκολο για την μεγαλύτερη επιχειρηματικά οικογένεια στην Ελλάδα να ζητήσει, να απαιτήσει και να έχει ο Παναθηναϊκός ισονομία;

ΜΥΘΟΣ

«Με την οικογένεια δεν χρωστάγαμε»

ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ

Στην Ρεάλ και την Μπαρτσελόνα ή την Μίλαν με το παραπάνω σκεπτικό θα έπρεπε να είχαν διαλυθεί και να μην πανηγύριζαν κανένα τίτλο. Επιχείρημα καθαρά λογιστικό. Η ιστορία έγραψε ότι στα οκτώ χρόνια του Τζίγγερ ο Παναθηναϊκός κατέκτησε ένα πρωτάθλημα και ένα κύπελλο ενώ παρά τις συμμετοχές της ομάδας και τα έσοδα από το Τσάμπιονς Λιγκ ελάχιστες χρονιές έγιναν μεταγραφές που θα μπορούσαν να κάνουν την διαφορά και να νικούν και τους διαιτητές, τους οποίους είχε αφήσει ο Τζίγγερ να κάνουν ότι θέλουν σε βάρος της ομάδας.

ΜΥΘΟΣ

«Δεν πουλάει χαρίζει»

ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ

Πραγματικά ο Βαρδινογιάννης... χαρίζει! Χαρίζει ευθύνες που μπορεί να προκύψουν από τον Βοτανικό, κάτι που προσπαθεί να κάνει και τις τελευταίες ημέρες με τους παλαιμάχους, αναλαμβάνοντας μόνο τη ΓΗΠΕΛ.