اللعنة كس أمك                                              Βρέχει λεφτά στη στράτα μου                                  Γιάν(ν)ηδες σας βλέπουμε...

Πέμπτη 26 Απριλίου 2012

Πρώτες σκέψεις μετά τη γραπτή λογοδοσία του Τζίγγερ



Forum post by Filippos
Δεν έχω διαβάσει όσο θα ήθελα ούτε τα έγγραφα που δόθηκαν χτες στη δημοσιότητα, ούτε όσα έχουν γραφτεί εδώ, αλλά κάπως βιαστικά θα προσπαθήσω να γράψω μερικά συμπεράσματά μου για το θέμα. Δεν είμαι βέβαιος ότι οδηγούν κάπου, ούτε είναι και εύκολο να βγάλουμε συμπεράσματα αυτή τη στιγμη, γιατί καλώς ή κακώς ακόμα δεν έχουμε την πλήρη εικόνα.

- Δεν μπορεί να είναι σύμπτωση ότι βγήκαν την ίδια μέρα, με λίγες ώρες διαφορά, η ανακοίνωση του Ερασιτέχνη και η ανακοίνωση του σοφέρ. Το κρατάμε αυτό.

- Αν κάτι κάνει μπαμ από την ανακοίνωση του σοφέρ, είναι ότι δίνει το όνομα του Θανάση Γιαννακόπουλου. Προσέξτε: δεν λέει κάτι καινούριο, ήταν γνωστό ότι ο Θανάσης είχε μειοψηφήσει τότε. Επίσης, δεν είχε και κανένα ουσιαστικό νόημα η μειοψηφία του, γιατί την απόφαση η παε έτσι κι αλλιώς την πήρε. Και αν διαβάσετε τα πρακτικά του συγκεκριμένου δσ, ο σοφέρ παρουσίαζε τη συγκεκριμένη απόφαση με ελαφρώς διαφορετικό τρόπο από αυτόν που την παρουσιάζει τώρα, αφού τότε έλεγε ότι είναι τυπικό το θέμα και δεν σημαίνει ότι αποχωρούμε από το έργο. Εγώ λέω ότι όλο αυτό το χτεσινό ίσως είναι μια αιωρούμενη απειλή, ως ρεβάνς στη δήλωση «εγώ υπέγραφα ό,τι μου έφερνε ο τζίγγερ», αλλά δεν μπορώ να είμαι και σίγουρος. Τέλος πάντων, το δεδομένο είναι ότι έτσι στο ξεκάρφωτο και χωρίς προφανή λόγο, ο σοφέρ πετάει το όνομα του Θανάση Γιαννακόπουλου. Το κρατάμε και αυτό.

- Βλέπω ότι ταυτόχρονα περίπου, ο μεν Δήμος προσπαθεί να παρουσιάσει τον Ερασιτέχνη ως υπεύθυνο που δεν προχωράει το έργο, ο δε σοφέρ τον Θανάση, εκπρόσωπο του Ερασιτεχνη στην παε, ως τον τύπο που αντιδρούσε στην κοινή γραμμη της παε. Σύμπτωση; Ας το κρατήσουμε και αυτό.

- Πάμε λίγο πίσω στο θέμα Δήμου-Ερασιτέχνη. Στον αρχικό νόμο της Διπλης Ανάπλασης, το νόμο Σουφλιά, υπήρχε ρητή πρόβλεψη ότι ο Παναθηναϊκός δίνει τη Λεωφόρο όταν παραλάβει έτοιμο γήπεδο ποδοσφαίρου και ετοιμες όλες τις εγκαταστασεις πλην του μπασκετ. Με το νόμο Μπιρμπίλη, αν δεν κανω λαθος, αυτό αλλαξε. Πέρα από το ότι μειώθηκαν τα εμπορικά και πετάχτηκε έξω το γήπεδο μπάσκετ χωρίς δυστυχώς ιδιαίτερα έντονες αντιδράσεις από τον Πρόεδρο της ΚΑΕ (Παύλος Γιαννακόπουλος) νομίζω ότι η υποχρέωση να παραδοθεί γηπεδο ποδοσφαιρου αντικαταστάθηκε από την υποχρεωση να υπάρχει απλως η δυνατότητα να φτιαχτει το γήπεδο ποδοσφαιρου. Γι΄αυτό και λέει τωρα ο Δημος στον Ερασιτεχνη να δώσει τη Λεωφορο μόλις πάρει τις δικές του εγκαταστασεις. Το κραταμε και αυτό.

- Προσπάθησα να βγάλω λίγο άκρη με τα οικονομικά. Στον άκτορα δόθηκαν 9.595.000 και από αυτά επιστράφηκαν στην παε 4.800.000 (τόσα μπήκαν στην παε, όχι 5 που λενε). Σίγουρα δηλαδή έχουμε χαλάσει 4.795.000. Αν διαλυθεί η σύμβαση, δίνουμε στον Ακτορα άλλα 2.460.000 (και όχι 2 που λένε). Και χρωστάμε κι άλλα 900.000 περιπου για φπα κλπ, δυστυχώς δεν το έχω σημειώσει ακριβώς αυτό το ποσό και βαριέμαι να ξαναψάχνω. Σύνολο δηλαδή, όταν τελειώσει οριστικά αυτό το φιάσκο, θα έχει στοιχίσει στον Παναθηναϊκό τουλάχιστον 8-8,5 εκατομμυριάκια. Δεν είναι μόνοι αυτά όμως, γιατί δεν υπολογίζουμε τα λειτουργικά έξοδα της γηπελ. Πρόλαβα και είδα κάτι προϋπολογισμούς. Ο προϋπολογισμός μόνο του 2009, ήταν 830.000 και άλλα 100-300 χιλιάρικα για έκτακτα. Μιλάμε μόνο για εξοδα λειτουργίας της εταιρείας, χωρίς όσα θα δίναμε στον εργολαβο για να φτιάξει το έργο, έτσι; Από αυτά τα λεφτά, τα 531.800 πήγαιναν για μισθούς κλπ του προσωπικού (χωρίς νομική και επικοινωνιακή κ’άλυψη). Αν αυτό το ποσό το διαιρέσεις δια 14 μισθούς, μιλάμε για συνολικό μηνιαίο έξοδο 38 χιλιάρικα το μήνα για μισθούς. Πού στο διάολο τους έδιναν; Μιλάμε για εταιρεία που φτιάχτηκε για να γίνει το γήπεδο κι αυτά είναι έξοδα όχι εργολαβου, όχι δικηγόρων, όχι όσων προέβαλαν το έργο, αλλα διοικητικών υπαλληλων κλπ. Τρελά ποσά! Τέλος πάντων, καταλαβαίνει κανείς ότι με όλα αυτά, το όλο πρότζεκτ στοιχιζει στην παε πανω από ένα 10άρικο κι από αυτά λίγο λιγότερα από 3,5 θα τα δώσουμε στο μελλον. Κι αυτό το κρατάμε.

- Σε όλα αυτά, δεν έχει εμφανιστεί τίποτα συγκεκριμενο σχετικό με το Βωβό. Το μόνο που λεει ο σοφέρ είναι ότι αφού άλλαξε ο νόμος, άρα δεν υπαρχει Βωβός. Οκ. Όμως ο Βωβός είναι δεδομένο ότι από κάπου θα ζητήσει την αποζημίσωσή του που ενώ κάποιος του έταξε καλή μπίζνα τελικά διαλύεται η εταιρεία του. Κι η απαντηση σε αυτό είναι να κανουμε την παπια; Ας το κρατησουμε κι αυτό.

- επίσης, στις ανακοινωσεις του αα, δεν είδα καμία αναφορα σε εκεινες τις αγωγες που θα καναμε στο Δημο κ θα χεζομασταν στα λεφτά. Τι έγιναν, ξεχαστηκαν; Ας το κρατησουμε και αυτό.

- Αν κάτι προκύπτει ξεκαθαρα από τα χτεσινά, είναι ότι συμφωνα με τα όσα ισχυρίζεται ο αα δεν έχει κανεναν μα κανεναν λόγο να μην υπογράφει ένα χαρτί σαν αυτό που του ζητάει ο ΑΒ.

- Τέλος, ένα ακομα δεδομενο είναι ότι η πλευρα β. παρουσίασε μια σειρά από συμβασεις κλπ, στοιχεια γνωστα κατά κανονα, τα οποία όμως παρουσιαζομενα δημοσιως όλα μαζί, ισοδυναμουν με δήλωση ότι «αυτά είναι όλα κύριοι, δεν υπάρχει κάτι άλλο κρυμμένο». Το κρατάμε λοιπόν και αυτό.

Τι θα κάνουμε…όσα κρατήσαμε; Δεν ξέρω προς το παρόν. Εμένα τουλάχιστον δεν με οδηγούν σε ασφαλή και οριστικά συμπεράσματα. Αλλά πιστεύω ότι σύντομα, μαζί με άλλα δεδομένα που θα προκύψουν, θα έχουμε μια καλύτερη εικόνα. Ας τα κρατήσουμε να μας βρίσκονται λοιπόν…

υγ: Εγω στη θεση του ΑΒ δεν θα είχα την ίδια αντίδραση. Σωστό αυτό που λέει, ότι γραπτώς και μονο γραπτως δεν γίνεται δουλειά γιατί δεν μπορεί να γίνει διάλογος. Εγώ όμως θα έκανα το εξής: Θα διατύπωνα γραπτώς όλα τα ερωτήματα μου, όπως ζήτησε ο σοφέρ. Μετά από όλον τον κατάλογο ερωτησεων, το προτελευταίο ερώτημα θα ηταν «Αναλαμβάνει ο κύριος τζίγγερ να υπογράψει χαρτί που να λέει ότι … και … ; Αν όχι, γιατί;» Και το τελευταίο: «Θα έρθει ο κύριος τζίγγερ να μας τα πει αυτά και στη ΓΣ ώστε να γίνει γόνιμος διάλογος; Αν όχι, γιατί;»

υγ1: Ίσως να σημαίνει πολλά, ίσως και τίποτα (γιατί δεν αποκλείεται να είναι κάτι γνωστό ή τυπικ’ό ή κάτι τέλος πάντων που απλώς εγώ δεν καταλαβαινω –και συγγνώμη για την παρένθεση). Σελίδα 326 της εκθεσης της deloitte στις 1/7/2010, πρακτικά ΔΣ παε 13/10/2008. η παε Παναθηναϊκός αγόρασε την Green Team έναντι 650.000 ευρώ. Ε; Δηλαδή; Πού πήγαν τα λεφτά, ποιος τα πήρε και γιατί;